Steeds meer mensen kiezen voor nieuwbouw

Een woning kopen die alleen nog maar bestaat op papier, kan best lastig zijn. Maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Zoveel zelfs, dat steeds meer mensen hiervoor kiezen. Waarom? Leo en Paula weten het wel. Ze trekken over twee weken in hun nieuwbouwappartement en zochten bewust niet naar een bestaande woning. “Wij zijn geen klussers”, is hun simpele uitleg.

interieur woning

Liever een andere indeling

Ook Victor heeft om die reden voor nieuwbouw gekozen. Hij woont sinds twee jaar in een nieuwbouwhuis met zijn gezin. “Alles is nieuw en het huis heeft dus ook weinig onderhoud nodig”, zegt hij. Tegelijkertijd geeft nieuwbouw wel de kans om – ook als je geen klusser bent – de indeling naar eigen wens aan te passen. Ingrid en Lennart waren bij de bouw van hun nieuwbouwwoning verrast door wat er allemaal mogelijk was. “Ons huis zou oorspronkelijk zes slaapkamers en twee badkamers hebben, wij wilden liever vijf slaapkamers en een appartement op de bovenste verdieping. In overleg met de bouwer is dat gelukt.”

inductie koken

Duurzaam de toekomst in

Een andere veelgehoorde reden om voor nieuwbouw te gaan, is dat het energiezuinig wonen is. Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd en dat scheelt enorm in de energiekosten. “Ons nieuwbouwhuis is aardgasvrij, heeft driedubbel glas, zonnepanelen en een warmtepomp”, vertelt Hans, die binnenkort met zijn gezin in een nieuwe twee-onder-een-kap-woning trekt. “En omdat alles aangesloten is op een systeem, wordt het verwarmen en koelen van het huis vanzelf geregeld.” Het grote voordeel? Op het gebied van duurzaamheid heeft een nieuwbouwwoning op middellange termijn geen hoge investerings- of onderhoudskosten.

Pim en Marga laten hun nieuwbouwwoning zien en vertellen alles over de voor- en nadelen van het kopen van een nog niet bestaand huis.

Arusha vertelt waarom ze haar charmante jaren ’30 woning inruilde voor nieuwbouw.

Een gang waar de kinderwagen in past

Behalve dat haar woning energiezuiniger is dan het vorige, is Jacintha ook erg blij dat de woning waar ze binnenkort met haar gezin intrekt groter is. “We hebben in het nieuwe huis een ruime gang waar de kinderwagen kan staan”, vertelt ze opgelucht. Nieuwbouwwoningen zijn vaak een stuk groter en lichter dan soortgelijke huizen op de bestaande huizenmarkt. Hans is erg blij met de van de grootte van zijn nieuwe woning. “Ik ben fan van nieuwbouw. Mijn nieuwe huis is gebouwd in traditionele jaren dertig bouw, maar het is veel ruimer. Bovendien is alles nieuw, dus dit huis gaat nog heel lang mee.”

Hulp van de buren

Niet alleen de huizen in een nieuwbouwwijk zijn nieuw, ook alle bewoners moeten de buurt nog leren kennen. Uit onderzoek is gebleken dat dat ervoor zorgt dat bewoners van nieuwbouwwijken meer contact hebben met hun buren dan bewoners van bestaande wijken. Ze komen vaker bij elkaar op bezoek, ondernemen meer activiteiten samen en kinderen spelen vaker met elkaar. Volgens Merel, die vier jaar geleden haar nieuwbouwhuis betrok, is dat heel logisch. “Toen we hier kwamen wonen, hebben we veel samen geklust. De zonnepanelen hebben we samen ingekocht en ook het afgraven van de tuinen hebben we met elkaar geregeld.”