100 jaar Piushaven!

Vandaag, 4 april, bestaat de Piushaven precies 100 jaar! Dat wordt dit hele jaar gevierd met feestelijke evenementen en een groots havenfestival op 5 en 6 augustus.

 

Bijna een eeuw geleden werd de Piushaven in gebruik genomen. Een met de hand gegraven kanaal en haven die de aan- en afvoer van allerlei goederen, o.a. steenkool voor de machines uit de textielfabrieken, beter mogelijk maakte. Waardoor de Tilburgse bedrijvigheid jarenlang floreerde. 

In de jaren 60 verdween er meer industrie uit het centrum van Tilburg en werd er steeds minder vracht over water vervoerd. Waarmee de haven zijn betekenis verloor. Het gebied verloederde en de haven lag er troosteloos bij. Eind jaren ‘90 begonnen met de herontwikkeling van de binnenhaven en omgeving. In de afgelopen 20 jaar is er veel gebouwd, waarbij de nadruk lag op het behoud van de typische en industriële sfeer. Waarmee het Piushavengebied een nieuwe, eigen, authentiek karakter kreeg. En heeft het zich ontpopt tot de bruisende hippe hotspot die het nu is! 

Met de sloop van het pand waar Besbo automaterialen gevestigd was maken we ruimte voor het kroonstuk van het gebied: Spinaker!  

Niet alleen de Piushaven, ook Heijmans viert deze week zijn 100-jarig bestaan. Daar zijn we als ontwikkelaar trots op. Twee prachtige mijlpalen die we jullie niet willen laten ontgaan! 

Benieuwd wat er het hele jaar in en om de Piushaven te doen is?

Bekijk het Programma Piushaven 100 jaar →