Een CO₂-vrije energievoorziening in Spinaker

Er zijn verschillende opties om een CO₂-vrije energievoorziening te realiseren. Een betaalbare en betrouwbare energievoorziening is bij het ontwerp van een project de norm.

Hoe doen we dit bij het appartementengebouw van project Spinaker?

Het gebouw wordt voorzien van een energievoorziening met een collectief en een individueel deel. Het collectief gedeelte bestaat uit een lucht-water warmtepomp die energie uit de lucht haalt, en deze naar de appartementen brengt. De individuele warmtepomp in de woning zorgt voor verwarming, koeling en warm tapwater in het appartement.

Het collectieve gedeelte bestaat uit een lucht-water warmtepomp die op het dak van het gebouw staat opgesteld. In de winter, wanneer je warmte nodig hebt om je woning te verwarmen, zorgt het collectieve gedeelte ervoor dat er warmte uit de buitenlucht wordt onttrokken en aan de appartementen geleverd wordt. In de zomer wordt er juist koude aan de woningen geleverd. Het collectieve gedeelte levert dus bronenergie aan het appartement, en aan alle andere appartementen in het gebouw.

In de technische ruimte van elk appartement staat een individuele warmtepomp opgesteld. Deze is met leidingwerk gekoppeld aan het collectieve gedeelte. De warmtepomp maakt zeer efficiënt warmte en warm tapwater, door de bronenergie van het collectieve gedeelte op te waarderen met elektriciteit. De warmte wordt via de vloerverwarming door de woning verspreidt. In de zomer zorgt de warmtepomp ervoor dat koel water vanuit het collectieve gedeelte door de vloerverwarmingsslangen loopt. Dit kan jouw woning een aantal graden koelen.

De warmtepomp heeft een boilervat voor het warm tapwater. De grootte van het boilervat is afgestemd op de grootte van jouw woning, het aantal slaapkamers en eventueel gekozen woonwensen.

Met deze energievoorziening ben je niet meer afhankelijk van gas. Voor warmte, koude en warm tapwater haalt de warmtepomp het grootste deel van de energie uit de lucht. Met elektriciteit wordt dit opgewaardeerd.

Heijmans Energie ontwerpt en realiseert de gehele energievoorziening. Het collectief deel is onderdeel van het gebouw zoals dat door Heijmans wordt opgeleverd en wordt eigendom van de Vereniging van Eigenaren. De individuele warmtepomp in het appartement wordt in basis gehuurd, maar kan ook tegen een meerprijs worden gekocht van HeZon* .

* HeZon is 100% onderdeel van Heijmans en gespecialiseerd in exploitatie/verhuur van energievoorzieningen.

 

Stadswoningen 

De stadswoningen beschikken allemaal over een individueel systeem in eigendom. Een lucht-water warmtepomp voor verwarming, koeling en warm tapwater. Een huur-variant zoals is hier niet van toepassing.