DE LANDSCHAPSARCHITECT AAN HET WOORD

Nout Sterk is landschapsarchitect bij Studio Redd, een ontwerpstudio die zich ‘architect van de buitenruimte’ mag noemen. De ontwerpstudio tekende voor de indeling van de buitenruimtes rond Spinaker. “Het gaat altijd om de balans tussen wat esthetisch en functioneel wenselijk is.” Enthousiast legt Nout uit hoe de indeling is ontstaan.

 

INTEGRAAL PROCES

“Waar ik heel blij mee ben is dat er al vanaf het begin voor het gebied aan de Piushaven een nauwe samenwerking tussen gemeente, architect en onze studio is. Dat maakt het een heel integraal ontwerp,” vertelt Nout. “Een goed voorbeeld zijn de twee prachtige, grote eikenbomen die blijven staan. Vaak gaat de bestaande beplanting al tegen de vlakte voor een landschapsarchitect ingeschakeld is. Zonde, want in veel gevallen kunnen zulke sterke en karakteristieke bomen meegenomen worden in het ontwerp. Bij Spinaker is dat gelukkig het geval!’

 

WERKWIJZE

Studio Redd bestudeerde de geschiedenis en de oorspronkelijke indeling van de locatie. “Dat leggen we naast de bestaande situatie en de bouwplannen. Deze drie pijlers vormen de blauwdruk waarmee we de landschapsinrichting zijn gaan bepalen. We bekeken het functionele van het Havenpark en het levendige van speeltuin Armhoef de Werf. Hoe konden we strak en functioneel, en speels en natuurlijk combineren?”

ENTREEPLEIN – WOONTOREN – POCKETPARK

“De woontoren die dadelijk zal verrijzen, deelt Spinaker als het ware in tweeën: aan de ene kant de reuring van de stad bij het Entreeplein, aan de andere kant de rust die bij het Pocketpark hoort. Het Entreeplein wordt bestraat én voorzien van groen: het krijgt een moderne aanblik met borders waarin eigentijdse beplanting staat die het jaar rond voor groen en waar mogelijk voor kleur zorgt.”

WADI’S

Verborgen waarden worden benut. Onder meer de centrale ruimte in het Pocketpark dient als wadi om overtollig hemelwater op te vangen. Een groene strook slingert als het ware om het Entreeplein, de toren en het Pocketpark heen. “Het Pocketpark is een iets verhoogde, langwerpige strook met zowel groen en bomen als half-verhard materiaal waarop men bijvoorbeeld kan jeu-de-boulen of een boek kan lezen.” In de groenstrook die aan de toren vastzit, worden op verschillende plekken kleine, stenen verhardingen aangelegd. “De bewoners hebben als het ware een eigen terrasje,” zegt Nout. “Samen met de levendigheid van het Pocketpark creëren we dan haast mediterrane sferen!” Zo wordt het Pocketpark een sociaal ingerichte ruimte, een plaats waar de bewoners straks snel en makkelijk contact zullen krijgen.

BEPLANTINGSPLAN

Het concrete beplantingsplan moet nog worden ontwikkeld. Uiteraard wordt er gekeken met welke beplanting de biodiversiteit zo goed mogelijk gediend wordt. De groene border die door Spinaker slingert zal daar zeker aan bijdragen.

Wil je niets missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
✓ Als eerste op de hoogte van ontwikkelingen (zoals de verkoopprijs en nieuwe beelden) en events
✓ Nuttige informatie rondom het kopen van een nieuwbouwwoning

Ik heb interesse in: *

Lees alsjeblieft ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met jouw persoonlijke informatie.